LES CACERES DE BRUIXES AVUI

Per això estic convençuda que moltes bruixes condemnades a la foguera
devien ser el que avui coneixem com a científiques.

Marta Aymerich, investigadora

Al llarg de la història ens hem anat enfrontant a situacions desconegudes que no sabíem com resoldre. Problemes que superaven el coneixement del moment, dels quals teníem la necessitat de buscar solucions o, si més no, fer alguna cosa per intentar trobar respostes. Entre els segles XV i XVII, per exemple, Catalunya va ser un dels focus mundials de caceres de bruixes. Aquesta persecució responia a la necessitat de buscar bocs expiatoris per responsabilitzar-los d’aquelles situacions que s’escapaven del coneixement del moment. El 1617 es recorda com un any amb moltes tempestes i inundacions. Les acusacions de bruixeria es van disparar per donar resposta a aquell desastre natural, segons explica l’historiador Pau Castell.

Núria Morelló, antropòloga i historiadora, en referència a la cacera de bruixes explica que es creia que hi havia determinades persones que podien provocar danys contra la vida i la reproducció del grup. Aleshores s’anava construint la idea d’una secta malèfica que treballava al servei del dimoni per fer mal, segons l’historiador Agustí Alcoberro. Quan el poble estava terroritzat, aquestes dones començaven a ser percebudes com les culpables de provocar aquells mals.

Avui, salvant les diferències, continuem vivim situacions desconcertants que se’ns escapen de les mans i no sabem com resoldre. Sortosament hem evolucionat i no resolem els problemes cremant bruixes a les places dels nostres pobles i ciutats, però encara perduren mecanismes mentals similars. La por continua generant comportaments col·lectius força perillosos. Tendim a confirmar aquells biaixos que ja tenim de sortida. Això és molt perillós perquè no només ens manté els perjudicis, sinó que també pot radicalitzar-nos i acabem veient coses que no se’ns haguessin passat pel cap. Per tot això, em pregunto si encara avui, a la nostra manera, continuen encenent fogueres a les places públiques dels jutjats i mitjans de comunicació…